5. týden těhotenství

Datum publikace: 03.05.2012

Kategorie: Těhotenství týden po týdnu

2. lunární měsíc. V 5. týdnu těhotenství začne být většina žen nápadně citlivější, a to nejen v emocionální rovině. To nemá na svědomí nic jiného než hormony v těhotenství.

Něco se děje
V 5. týdnu těhotenství mívá většina budoucích maminek pocit, že nejsou ve své kůži. Podrážděnost, plačtivost, nervozita, to jsou společníci, kteří Vás s velkou pravděpodobností budou po nějakou dobu doprovázet. Mohou Vám rovněž začít vadit některé chutě, vůně, anebo pochutiny, jako je například čokoláda nebo káva. Mnoho žen udává, že jim káva v průběhu těhotenství vůbec nechutnala, přestože si ji předtím s oblibou vychutnávaly. Může se Vám udělat zle ze zápachu, který se line z restaurace. Můžete dostat chuť na kopr, na mátu, na kyselé okurky, nebo na dorty, třebaže sladkosti nemáte v lásce.

V pátem týdnu těhotenství a pocit, že nejste ve své kůži
Jakmile začnete mít pocit, že nejste ve své kůži, udělejte si těhotenský test. Pokud bude výsledek pozitivní, objednejte se na gynekologickou prohlídku, nejlépe kolem 8. týdne těhotenství.           

Jak roste miminko v 5. týdnu těhotenství?
Pokud jste v jiném stavu, v 5. týdnu těhotenství miminko už měří kolem 2 mm. Kdybyste ho viděla na ultrazvuku, pravděpodobně by Vám připomínalo malého obojživelníka. Embryo podlouhlého tvaru má hlavičku a ocásek. Začíná se mu vyvíjet neurální trubice, základ budoucího mozku, míchy a páteře. Na konci 5. týdne těhotenství už bude mít embryo dokonce své vlastní srdce a oběhový systém.      

Jak zmírnit nevolnost v těhotenství
Jestliže trpíte ranními nevolnostmi, ráno pomalu vstávejte z postele. Uvařte si hořký čaj a k němu snězte suchar, sušenku nebo kousek pečiva. Za vynikající nápoj proti ranní, ale i odpolední nevolnosti v těhotenství (neboť zle se Vám může udělat kdykoli během dne) je považován čaj z čerstvého zázvoru s medem a citronem.

Praktické tipy v těhotenství
Vyhýbejte se frontám a dlouhému stání. Pokud se Vám začne dělat zle v uzavřených prostorách, okamžitě vyjděte ven na čerstvý vzduch, anebo se alespoň posaďte. V prostřecích MHD se nestyďte se říci, že si potřebujete sednout.

6. týden těhotenství, 7. týden těhotenství

Všechny články na téma
těhotenství týden po týdnu.  

Tagy: 5. týden těhotenství | těhotenství týden po týdnu

Článek je vydán v rámci seriálu: Těhotenství týden po týdnu

Komentáře